Haber 660

HABER 660 är en mycket praktisk och familjevänlig båt och en beprövad konstruktion som tillverkats i över 200 exemplar sedan 1998. Trots att den endast har en bredd av 2,50 m och längd av 6,60 m är den mycket rymlig med full ståhöjd inuti. Den har en skyddande täckt däcksalong.

HABER 660 slup

HABER 660 slup

HABER 600 tekniska data

Standard- och tillvalsutrustning (PDF)

Följande egenskaper utmärker båten:

  • Hög ambitionsnivå när det gäller komfort och inredning.
  • Djupgående av endast 0,4 m med uppfällt centerbord (annars 1,45 m). Därmed väl lämpad för grunda vatten längs kusterna och i skärgården.
  • Stabil och sjövärdig.
  • Certifierad för CE-kategori B („Utanför öppen kust och utomskärs”) eller C („kustfarvatten och inomskärs”).
  • Mycket goda seglingsegenskaper.
  • Vidareutvecklad, mycket praktisk och robust gaffelrigg (Gunter) medger stor flexibilitet när det gäller segelytan.
  • Fällbar mast – lätt att fälla upp och ta ned (c:a 10-15 minuter för en person).
  • Kan förses med inre styrkonsol.
  • Trailerbar

Säkerhetstänkandet innebär även att man valt en skrovgeometri som medför att HABER 660 alltid rätar upp sig. I detta avseende uppfyller HABER 660 samma krav som handelssjöfartens räddningsbåtar. Skrov och rigg tillverkas för att motsvara mycket strikta kvalitets- och hållfasthetskrav.

Även om HABER 660 – i likhet med Haber Yachts andra segelbåtar – har en „motorseglar-look” är den i första hand konstruerad som en segelbåt. Konstruktören Janusz Konkol är en erfaren kappseglare och har därför vinnlagt sig om båten skall segla bra.

Till följd av båtens generösa utrymmen och stabila sjöegenskaper upplevs den som en större båt än vad den egentligen är.

I standardutförande levereras HABER 660 som slup – i tillval som kutter – med ett centerbord. Den kan även utrustas med fyra centerbord (C4). Dessa medför att båten hålls i perfekt balans, oavsett vindförhållandena. Därmed säkras kursstabiliteten – båten håller därmed kursen av sig själv. P g a sin enkelhet är systemet mycket robust och pålitligt och skänker en oöverträffad komfort under segling.

Båten är fullt segelfärdig i standardutförandet men kan tilläggsutrustas allt efter kundens önskemål.

HABER 660 har också lovordats i båtpressen. I samband med Genuas internationella båtmässa i oktober utsågs den även till vinnare av Barco dell’Anno („Årets båt”) 2013 i kategorin Natante a vela, dvs segelbåtar under 10 m längd, med följande motivering:

Haber 660 från det polska varvet Haber Yachts är en liten men stor båt. Den är bara 6,60 meter lång men är utrustad med allt som behövs för en kryssning, och då inte bara för kortare turer. Haber 660 motsvarar i själva verket de krav som ställs för kategori B. Båtens robusta design gör att den påminner om en motorseglare, och den erbjuder också ovanligt stora utrymmen för en båt i den här storleken. I fören, under däck, ryms en dubbel kojplats, och om man sänker det lilla matbordet får man ytterligare en koj.

Här finns också kök och toalett med full ståhöjd. Under segling överraskar båten genom att prestera som bäst i hårt väder, det vill säga i situationer då många andra båtar i den här storleksklassen tvingas gå i hamn.

Haber 660 finns som slup eller kutter. Inombordsmotorn på 14 hk ger en gynnsam genomsnittlig bränsleförbrukning.

Trots att det rör sig om liten båt har Haber Yachts lagt ned en minutiös omsorg i designen, med raffinerade lösningar som aldrig känns ytliga. Med ett grundpris om c:a 40000 € inkl. frakt och moms, är båten ett utmärkt färdmedel för att starta ett seglingsäventyr i en värld av njutning.

Den italienska originaltexten finns på Vela e Motores webb. Här kan du läsa en recension av HABER 660 i den svenska båttidskriften På Kryss från 2013.